vrijdag 26 april 2013

Tell the world that we’re coming home!

Muli bwanji!


Het etentje met de comitéleden zondag kunnen we als een afscheid beschouwen. Ook vroegen ze of we nog dingen in gedachten hadden om de lodge aantrekkelijker voor publiek te maken en dingen die ze zelf in gedachten hadden, werden eens besproken.

Het einde komt stilaan in zicht! Maandag besloten Linn, Lies en Lorenz naar school te gaan om afscheid te nemen van de leerkrachten en de kinderen. Tijdens dit bezoek besloten de drie om al het materiaal dat nog in de lodge lag, en dat handig zou kunnen zijn voor de lagere school, mee te nemen en uit te delen. Op school werd het materiaal hartelijk ontvangen, maar we werden gevraagd om vandaag nog geen afscheid te nemen. Woensdag moeten we nog eens terugkomen voor een definitief ‘goodbye’.

Yoeri en Ian werden om 13u op school verwacht. Europese tijd, was afgesproken met de directeur, aangezien die vroeg of het ‘African time or European time?’ was. De 2 heren gingen naar Uliwa om nog cement te kopen. Het laatste wat met het sponsorgeld zal gebeuren, is het opnieuw beplaasteren van één van de hostels. Ja, beplaasteren met cement, Afrika he!

Verder stond er vandaag niet veel op het programma. Eigenlijk is het gewoon aftellen om naar Lilongwe te vertrekken, het vliegtuig te nemen en België en Nederland tegemoet te gaan. We vullen onze avond vanavond met lezen en foto’s selecteren en bewerken (om ze thuis aan familie en vrienden te kunnen tonen).

Malaweetje: Wist je dat we allemaal samen 5192 foto’s hebben getrokken en dat hieruit selecteren niet zo gemakkelijk is?


Dinsdag trokken we naar Chitimba. We hadden met de houtkunstenaars afgesproken dat we vandaag nog een keertje zouden langskomen om nog wat spullen aan te kopen die we vooraf al besteld hadden. Op de fietstaxi naar Uliwa, om met de taxi naar Chitimba te gaan. Daar aangekomen gingen we eerst een kijkje nemen in Chitimba Beach. U herinnert het zich nog wel, die (paradijselijke) plaats waar we zo enthousiast over waren enkele weken geleden. Nadat we een drankje hadden genuttigd, besloten we ons voor de leeuwen te werpen.

Iedereen had spullen bij om in te ruilen en zo probeerden we heel mooie deals te pakken te krijgen. Uiteindelijk weten we goed genoeg, dat we zelfs met deze ruilhandel nog in het zak gezet worden en een mzungu-tax betalen.

Na nog een hapje te eten in Chitimba Beach, namen we de taxi terug naar Chilumba, om onze avond rustig en sfeervol af te sluiten. Ook vanavond werd gevuld met foto’s bekijken en selecteren. Wat een werk! Ook moesten we vandaag onze koffers al pakken. Waarom kom je zo meteen te weten.

Malaweetje: Wist je dat het vervoer deze week ontzettend vlot gaat? De minibus van Mzuzu naar Chilumba zat nooit overvol en brak een recordtijd en nu betaalden we een taxi voor minder dan we een minibus en fietstaxi samen zouden moeten betalen. Ssshhht, niet te luid, voordat het misgaat!


Woensdag, de dag van het grote afscheid! Lorenz, Linn en Lies werden ’s ochtends om 7u op school verwacht. Nadat ze hun evaluatieformulieren overhandigd kregen, werden ze verzocht om tegen 10u terug te komen. “We are not ready yet…”. Oké, straks nog eens proberen! We zijn benieuwd wat ze daar voor ons in elkaar gaan steken.

In het terugkomen van school moesten we in het ziekenhuis een weegschaal gaan halen. Deze ochtend was de enige moment dat we de weegschaal konden gebruiken, omdat er nadien een begrafenis was, en het ziekenhuis dus in alle waarschijnlijkheid onbemand zou zijn. Die weegschaal hebben we nodig om onze bagage te wegen. We moeten natuurlijk weten hoeveel kilogram we bijhebben en of alles door de bagagecontrole zal geraken.

Tegen 10u gingen de 3 terug naar de lagere school, waar ze opgewacht werden door alle leerlingen leerkrachten. Na een speech was het tijd voor enkele kunstzinnige leerlingen. Er werd gedanst en gedicht, er werden liedjes gezongen en we kregen een speech van één van de leerlingen te horen. Dan mochten we zelf iets zeggen, waarna we bedankt werden door de directeur en onderdirecteur voor alle materialen die we hen hadden gegeven en voor onze vernieuwende en innovatieve manier van lesgeven. Leuk, zo’n afscheid waarbij ook de leerlingen iets laten zien.

Deze namiddag was het wachten op telefoon van de middelbare school. De directeur had Yoeri en Ian gezegd dat er iets op het programma stond, maar tijdens de namiddag wisten ze nog altijd niet wat, waar of hoe laat ze iets moesten verwachten. Uiteindelijk kregen we telefoon van James, de onderdirecteur, om te zeggen dat we om 18u opgepikt werden. We begonnen dus snel aan het eten om op tijd klaar te zijn.
Aangekomen op de lagere school zagen we al wat er op het programma stond. Na een uurtje wachten, Afrika hé, moesten we aan tafel aanschuiven. Eén lokaal was heel mooi aangekleed, met witte, zijden tafelkleden en goudkleurige lintjes. Een etentje dus. Dju, dat hadden we niet zien aankomen. We hebben namelijk al gegeten, maar er is altijd plaats voor meer! Op de middelbare school weten ze wel hoe ze een afscheidsfeestje moeten geven! Een heerlijk etentje, met emotionele en fantastisch mooie speeches. Genieten was het! Iedereen werd bedankt voor het geleverde werk en Yoeri en Ian werden extra in de bloemetjes gezet.

Later op de avond werkten Lorenz en Yoeri hun fotopresentatie af. Ook de rest schiet aardig op met het selecteren van foto’s.

Malaweetje: Wist je dat de weegschaal helemaal geen juist gewicht aangaf en we het verdict dus zaterdag op de luchthaven moeten ondergaan?


Het is zover! Tot hier gaat ons Chilumbaverhaal. Deze ochtend rond half 7 vertrokken we uit Chilumba naar Lilongwe. We hebben met de chauffeur en directie van de middelbare school kunnen regelen dat we met hun auto naar Lilongwe worden gebracht. Wij betalen de benzine en de accommodatie van de chauffeur en worden met hun auto naar Lilongwe gebracht.

Vanochtend namen we dus afscheid van 3 belangrijke mensen. Kondowe, Harriet en de nachtwaker. Deze 3 mensen zijn elke dag verschillende uren bij ons op de lodge geweest en we hebben er dus wel een enorme band mee opgebouwd. Weeral een, toch wel, pijnlijk afscheid. We gaan ze missen!

Na enkele tussenstops vertrokken we naar Lilongwe en na een elftal uurtjes rijden kwamen we hier aan. Een lange rit, zo met z’n vieren op de achterbank! Roteren en op tijd stoppen om de benen te strekken was de boodschap. Tegen 18u waren we in de hoofdstad om hier zaterdag onze vlucht te nemen. Nog eventjes lekker eten in het restaurant van de lodge, een beetje luieren, nietsnutten en het bed in.


Het zit er eigenlijk helemaal op voor ons. Ondertussen zijn we vrijdag en vandaag vullen we onze dag eigenlijk een beetje met verveling. Vanochtend liepen we door de stad om wat eten en drinken voor vandaag en morgenochtend te kopen. Verder keken we nog wat rond naar spullen die we nog konden gebruiken. We lieten ons nog eens zien op de houtmarkt van Lilongwe, waar we niets kochten, maar eigenlijk een beetje met de voeten van de ‘woodcarvers’ speelden. “Because looking is for free and today it was special Friday, what means that there are special prices!”

Tegen de middag waren we al terug aan onze tenten in de lodge, want we slapen deze laatste nachten in tenten in de Crown Lodge te Lilongwe.

Hier keken we deze namiddag een film en daarmee zullen we ons vanavond ook nog bezig houden.

Morgen is het dan zover. Na 12 volledige weken (en dus 84 dagen) zullen we zondagochtend om 10.30u aankomen op de luchthaven van Zaventem. Morgen (zaterdag 27 april) vertrekt ons vliegtuig om 13.10u. We vertrekken al vroeg naar de luchthaven zodat we daar onze bagage nog eens kunnen wegen en zodat we eventueel nog spullen van de ene tas naar de andere kunnen verhuizen.


We lijsten hier nog alle materialen op die we met jullie hulp voor de school hebben kunnen aankopen:

Uitgaven (K)
Aantallen
Lasnaalden / welding rods
Bordverf / chalkboard paint
Kwasten / paint brushes
Schuurpapier / sanding paper
Waterpas / leveler
Hamer / hamer
Winkelhaak / set square
Schraper / scraper
Witte verf / white paint
Laskap / welding mask
Slijpschijven / cutting disks
2
Kwasten / paint brushes
Lasnaalden / welding rods
Stof tbv afdekken computers / pc cloth
9.5
Verlengsnoeren / extension cord
2
Rekenmachines / calculators
5
Wiskundige instrumenten / math instruments
5
Tape / cello tape
4
Ventilator / fan
1
Gordijnen / curtains
2
Wand klok / wall clock
1
Draagbaar krijtbord / portable chalkboard
1
Bordvegers / dusters
8
Transparante linialen / rulers
5
Doosjes bordkrijt / boxes of chalk
10
Lamineer plastic / laminating plastic
3
Benzine voor transport / gasoline
Cement / cement
75
Doek tbv rokken sport / cloth for skirts
20
Kosten aannemer slaapverblijven
Wereldbol / Globe
1
Fluitjes / Whistles
2
USB-Stick / Flash Disc
1
Boeken:
English Literature May&Hill
14
Oxford word power dictionary
2
Cambridge Advanced Learners dictionary
2
World History
3
History of Central Africa
3
Exploring Agriculture book 1
3
Exploring Agriculture book 2
3
Strides Mathematics book 3
3
Strides Mathematics book 4
3
Practical Science Keith Wallis 1
1
Practical Science Keith Wallis 2
1
Romeo & Juliet
10
Human & Economical Geography
3
Social Development Studies book 2
3
Social Development Studies book 3
3
Malawi Junior Social Studies book 1
2
Malawi Junior Social Studies book 2
2
Strides in Agriculture book 1
3
Strides in Agriculture book 2
3
Junior Life Skills
3
Dkhaniza Mcitezo
10
Looking for a rain god
1
English Grammar for Schools
5
Senior Maths Chikwla book 3
3
English May & Hill teachers guide
2
Strides in History book 1
2
Strides in History book 2
2
Strides in Home Economics book 1
1
Strides in Home Economics book 2
1
New Junior History course
1
Food & Nutrition
1
Home Economics book 1
1
Home Economics book 2
1
Strides in Agriculture book 4
1
Study guide Looking for a rain god
1
Target in Human & Economical geography
1
Geography
1
Discovering the Past pre war
1
Practical Agriculture questions and answers
3
Chanco Senior Biology
2
Chance Teach yourself MSCE Agriculture
4
Study guide Romeo & Juliet
1
Explaining English book 1
3
Chilan Danoyo
2
Explaining English teachers guide
1
MSCE Practical Science
1
Chanco teachers guide MSCE Practical Science
1
Practical Biology
1
MSCE Bible Knowledge
1
Chanco Teach yourself MSCE
1
Nyama za Mnkitaemito
1
Life Skills book 2
3
Life Skills book 3
1
Complete Geography for Malawi
1
Senior Maths Chikwla
3
New Junior History course
3
Atlassen
3

Naast al deze spullen hebben we 9 krijtborden, een noticeboard en 51 bedden hersteld.
We bedanken alle gulle sponsors nog een laatste keer, dit was mogelijk dankzij jullie! BEDANKT!
We bedanken jullie ook allemaal om onze blog zo massaal te volgen en te lezen. Op het moment dat dit bericht gepost wordt, is de blog 4095 keer geopend. WAANZIN!


Nu hebben we nog maar 1 ding te zeggen:

Malawi, u was fantastisch en onbeschrijflijk! We hebben veel geleerd en hebben een super leuke tijd achter de rug!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten