zondag 21 april 2013

Boss, I'm hungry!


Dinsdagochtend vertrokken we naar Liwonde waar we het Liwonde National Park zouden bezoeken. Voor de eerste keer ooit moesten de Malawianen op ons wachten, want de pick-up truck stond zo'n half uurtje te wachten tot wij klaar waren om te vertrekken. Eerst naar Monkey Bay, waar we ons ontbijt nuttigden, om daarna naar Mangochi door te trekken. Hier nog een bankberoving plegen en dan naar Liwonde. We werden door een local aangesproken en begeleid naar Warthog. Een in verval geraakt verblijf, met deftige accommodatie. Bij deze man legden we ook ineens een safari vast voor de volgende dag. Eten en een bar hadden ze niet in ons verblijf (die was er wel maar was gesloten wegens 'moneyproblems') dus we trokken naar het stadje om iets te eten. Nadat we enkele vreemde staaltjes acrobatentoeren op straat bekeken, aten we de slechtste Malawiaanse maaltijd tot nu toe! We vroegen bijvoorbeeld Beef with nsima en kregen vet, olie en iets wat op nsima trok. Toen we terug gingen, liepen we langs Shire Lodge, een sterrenresort naast ons verblijf. Daar gingen we nog iets drinken en we voelden ons hier vooral niet thuis op zo'n luxueuze, chique locatie.


Malaweetje: Wist je dat Lies en Linn 's avonds aangevallen werden door vliegende nijlpaarden en ze door de jongens gered moesten worden?

Malaweetje: Wist je dat, als je rijst wil kiezen in het Take-away restaurant, dit vooraf gereserveerd moet worden?

Woensdag moesten we om 6 u opstaan om op safari te vertrekken. Om 10 voor 7 kwam onze gids zeggen dat hij na lang zoeken een auto had gevonden, maar dat deze pas over anderhalf uur zou klaar zijn. Wij dus koffie gaan drinken in Shire Camp, het goedkope alternatief van die Lodge van gisteren. Tegen 8u bleek de auto dan plots klaar te zijn en om half 9 vertrokken we in een minibus op safari. (Serieus? Een minibus... Godver!)

Wat zagen we daar allemaal? Want dat is wat jullie willen weten natuurlijk. Wel, we zagen OLIFANTEUH!!!!! En ook nog impala's, wilde zwijnen (pumba), waterbucks, kulu's, apen, vogels met een rode (of gele) kop en OLIFANTEUH!!!!!

Tegen 12u waren we al klaar en trokken we verder naar Zomba. We werden afgezet op de plaats waar de minibussen vertrokken en werden bijgevolg omsingeld door Malawianen die ons in hun bus wilden steken. Niet normaal en niet te beschrijven wat daar gebeurde! Het voordeel was wel dat de prijs heel laag was deze keer.

In Zomba aangekomen, dronken we iets in de Tasty Bites, waar we trouwens 's avonds weer met Peter en Lydia hadden afgesproken om iets te gaan eten. In tussentijd zochten we naar een plaats om te overnachten, gingen we tevergeefs op zoek naar een map van Zomba Plateau en deden we inkopen voor de volgende dagen, aangezien er op het plateau niks te krijgen is. De avond sloten we af in de Domino's Bar, waar we een teleurstellend Barcelona toch naar de volgende ronde zagen doorstoten.

6u, wekker! Sta op jij luie slaper! Je zou denken dat zo vroeg opstaan went, maar de jongens kunnen je toch op andere gedachten brengen. Na een ontbijtje vertrokken de jongens te voet naar Zomba Plateau, terwijl de dames de berg met een minibus bestegen. Na 2 uurtjes stappen, kwamen we elkaar terug tegen in de Trout Farm, waar we vannacht overnachten. Van hieruit vertrokken we naar het Kuchawe Sunbird resort opnemen frisse pint te drinken als beloning voor de snelle tocht. Na het middageten vertrokken we op sportnamiddag. Lies en Linn gingen paardrijden, de jongens gingen mountainbiken. Tegen de vooravond zag iedereen elkaar terug en konden we elkaar vertellen hoe het was geweest. Iedereen vond het geweldig! Lies kon niet zwijgen over haar paard en de jongens hadden het mooiste uitzicht ooit bovenop het plateau. Deze dag sluiten we gezellig af rond een kampvuurtje!

Het weekend staat weer voor de deur en deze ochtend vertrok iedereen, behalve Yoeri, naar beneden. Yoeri vond het hier helemaal zijn ding en besloot nog een dagje te blijven om rond te lopen in de bergen en een bezoek te brengen aan Chengwe's Hole. Een put waar je in kan kruipen, die volgens de legende ofwel 60 meter diep is, ofwel oneindig diep tot aan de andere kant van de wereld. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt deze slechts 20m diep te zijn. Geweldige ervaring, liet Yoeri ons 's avonds weten.

De rest liep terug naar Max's Lodge beneden in Zomba, om zich te amuseren met een potje golf! Geruite broek, petje op en 'hit the ball'! Na enkele holes ging de kwaliteit zienderogen omhoog en sloegen we het balletje al over een mooie afstand de verte in.


Malaweetje: Wist je dat de Malawianen op het golfterrein studeren en hun was doen? Handig, zo tussen de zoevende golfballen!

Terwijl Yoeri genoot van een koude avond boven op het plateau gingen de 4 anderen op bezoek in het beste restaurant van Zomba. Lekker lekker!

Zaterdag trokken we allemaal verder naar Blantyre. We zagen elkaar terug in de handelsstad van Malawi. Als deze stad meer centraal zou liggen, zou dit ongetwijfeld de hoofdstad zijn. We liepen wat rond door de stad en genoten van nog eens in een iets beschaafde omgeving te zijn. Genieten deden we ook in de supermarkt die echt een super ruim assortiment had. Nadien trokken we nog eens een typisch Afrikaanse megamarkt op. Ondertussen zijn we zo'n dingen al gewoon.

Samen gingen we nog eten in de Kips, een fastfoodketen. Die hadden we ook niet meer gezien sinds Lilongwe, een dikke 2 maanden geleden. Vanavond nemen de jongens afscheid van de meisjes. De jongens trekken morgen naar Mulanje, waar ze maandag de hoogste berg van Malawi optrekken om daar een driedaagse te doen. De dames gaan al een stukje terug. Terug naar Nkhata Bay, om nog wat in de zo'n te gaan liggen voor ze terug naar Chilumba trekken. Dit afscheid wordt in de bar genomen, waar we samen met Lydia en Peter afsluiten. Die 2 vliegen morgen naar Kenia, om van daaruit Nederland terug onveilig te gaan maken.


Malaweetje: Wist je dat ze hier de gootsteen gebruiken als frituurpan en dat wij daar eigenlijk helemaal niet meer van opkijken?

De volgende blog komt waarschijnlijk volgende week, aangezien we nu een aantal dagen de bergen in gaan en onze tijd daarna heel hard nodig gaan hebben om de laatste aankopen met het sponsorgeld te doen.

Tot volgende week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten