vrijdag 15 maart 2013

You cannot give my wife the pregnance!


Zaterdag 9 maart

Vanochtend vertrokken Linn, Yoeri en Ian naar Karonga om het één en ander te gaan halen met de inkomsten van onze inzamelactie die we gestart zijn. Onze eerste sponsoren zorgden ervoor dat we na het weekend zouden kunnen starten met het verbeteren van allerlei dingen in de scholen. De eerste week starten we in de middelbare school. Nadien zal ook de lagere school nog een transformatie ondergaan, al is het op een iets andere manier. Meer lagere-schools-gericht.

Ondertussen bleven Lies en Lorenz in de lodge en hielden ze zich bezig met enkele van die materialen voor de lagere school. Spelletjes en didactisch materiaal worden hier aan de lopende band gemaakt. Deze in een mooi jasje steken gebeurt later, zodat de levensduur van sommige zaken zoals wandplaten verlengd wordt. 

Ons topwerk van vandaag? Mad Multiplication Tables (de lagere schoolkenners kennen dit misschien wel als ‘Malle Getallen’), een spel dat er voor moet zorgen dat de leerlingen de maaltafels kennen. Want zelfs in het vijfde leerjaar kennen ze nog geen maaltafels. Een beetje schandalig vinden we dat.

Terug van Karonga (en na een lange zoektocht) zagen we een mooi resultaat. Bordverf, verf voor de randen van de borden, lasnaalden, en kledij om Ian te beschermen tijdens het lassen.Oohja, willen jullie graag iets nieuws weten?
Uiteraard he. Wel, we zaten hier vandaag zonder elektriciteit. Gefrustreerd? Nee hoor…

Malaweetje: Volgens Lies wordt maart in het Engels als Martch geschreven.Zondag 10 maart

Na een avondje Boa spelen (het Malawiaanse spel bij uitstek, waarbij het de bedoeling is om een rij bonen van je tegenstander weg te kapen om te winnen. Het spel helemaal uitleggen is onmogelijk.) vertrokken Yoeri, Lorenz en Ian vroeg naar de middelbare school. De leerlingen hadden namelijk gevraagd om baseball te komen spelen omdat ze het graag wilden leren. Meteen alle materialen op onze rug, zodat we daar morgen niet mee moeten sleuren.

Aangekomen op school, geen enkele leerling te zien. TIA, this is Africa! We hadden ons er al wel aan verwacht, omdat het vanaf morgen examens zijn en omdat we onderweg al enkele leerlingen tegenkwamen.
Ach, we hebben er weeral een mooie ochtendwandeling opzitten en onze werkmaterialen zijn al op school. Toch niet helemaal voor niks gekomen.

Om 9u waren we dus al terug aan de lodge. En heey, er was geen elektriciteit. Nee toch? Hoe kan dat nu?
Omdat we het zicht hier eventjes wat beu waren en omdat we helemaal niets konden doen zonder elektriciteit, besloten we op familie-uitstap te gaan. Met z’n allen naar Uliwa, en hoe! This is Africa, dus we besloten onze trip met de fietstaxi te maken. Wat een geweldig zicht! Vijf Mzungu’s achter elkaar op de fietstaxi. We waren ook tijdens het deze trip weer het middelpunt van de belangstelling. Overal waar we passeerden werden we nageschreeuwd door kleine Mufipa’s. (Wie weet ons deze keer de betekenis te geven?)

In Uliwa kochten we nog huishoudelijke zaken en daar lieten we iets typisch Afrikaans maken. Met een Afrikaanse lap stof, trokken we naar een kleermaker en lieten we onze maten opmeten om binnenkort te schitteren met een echte Afrikaanse broek.

Het is vandaag zondag, dus dat betekent vettig en westers eten! Vanavond op het menu: Worstenburger met friet. En het heeft nondeju gesmaakt! Wat een uitstapje en een avondje elektriciteit al niet aan je humeur kan doen.

Terwijl we zaten te eten gebeurde iets waar Malawi al heel lang op aan het wachten is. Zondvloed! Nooit gezien! Onwaarschijnlijk dat er zo’n grote hoeveelheid water in één keer uit de lucht kan vallen! Lorenz, Yoeri en Ian waren hierdoor niet van plan hun eten op te geven en bleven dus mooi zitten. Het gevolg? Kijkt u zelf maar eventjes. Ja, wij hebben hier een terras met afdak, maar dat was blijkbaar niet opgewassen tegen deze hevige regenval. Nadien besloten we dan maar om een partijtje watersliden op het terras te houden aangezien er zo’n 3 cm water op sommige plaatsen stond. 

Malaweetje: Wist je dat je blank wordt van eieren eten en melk drinken? Althans, dat zegt een uitermate intelligente Malawiër toen we hem ontmoetten in Uliwa.


Maandag 11 maart

De eerste dag van de examens is aangebroken. Linn, Lies en Lorenz trokken met de eerste examenexemplaren naar de lagere school, terwijl Ian en Yoeri naar de middelbare school vertrokken om respectievelijk toezicht te gaan houden en te gaan klussen. Na het toezicht houden zal Ian dan ook helpen klussen en zal het lasapparaat uitgetest worden.

Op de lagere school was er, behalve de examens brengen, niet echt een taak voor Lorenz, Lies en Linn. Lies en Linn besloten om nog wat afgedankte prenten te verzamelen en foto’s van de lokalen te maken, terwijl Lorenz al fiets taxiënde naar de middelbare school vertrok.

Daar was Yoeri al in volle actie met het schuren van één van de schoolborden in Form 1. Lorenz schoot hem te hulp met het schoonmaken van het lokaal. Wat een uitdaging! Het bord stofvrij maken en schuren, de daken vrijmaken van spinnen, spinnenwebben, wespennesten en ander ongedierte dat niet in een klaslokaal thuishoort, de vloer vegen en last but not least kreeg het bord een eerste laag verf. Ook Ian kwam zich ondertussen moeien en zo schoot het werk mooi op.

Volgende actiepunt vandaag: testen van ‘the welding machine’ en daarvoor op zoek gaan naar kapotte bedden in de opslagkamer. Opslagkamer? Zeg maar rommelkot in de 1879e macht! Wat een miserie om daar iets uit te krijgen! Gelukkig werden we bijgestaan door een bende gespierde, zwarte waaghalzen om de eerste exemplaren uit het hok te sleuren.

Resultaat van vandaag? 2 gekuiste lokalen waar de borden al een eerste laag verf hebben gekregen, 3 gelaste bedden en een barbecue, die we deze week nog gaan uittesten! Dat kan gewoon niet mislukken.


Op de terug kwamen Lorenz, Ian en Yoeri een obstakel tegen. Wat normaal een riviertje was van een centimeter of 2 diep, was veranderd in een stroom van een dikke meter breed. Er overheen springen en de fietsen doorgeven was de boodschap. Wat een nachtje regen niet kan doen!

Dinsdag 12 maart

Vandaag kregen Linn en Lies de opdracht om toezicht te houden tijdens de examens. Lorenz kreeg ook vandaag te horen dat hij niets moest doen, dus besloot hij al naar de middelbare school te vertrekken, waar Ian ook vandaag weer eerst toezicht moest houden. Nadien kwamen ook Linn en Lies een handje toesteken. Vandaag konden we niet zo veel doen op school. De man die al ons materiaal in het materiaallokaal had gezet, was vandaag niet aanwezig en niemand anders had de sleutel. De man zou om 13u komen, maar toen we hem om 15u nog niet gezien hadden, besloten we maar door te gaan. Een andere leerkracht had ook een aantal keer geprobeerd van onze man te bellen, maar tevergeefs.

Vandaag hielden we ons dan bezig met het schoonmaken van een aantal lokalen. De lokalen van Form 2 en Form 4 zijn tiptop proper gemaakt. Verder hebben we nog een aantal bedden gesorteerd en materiaal geselecteerd waarmee Ian nog aan de slag kan om gebruiksklare bedden te lassen.

Tijdens de middag hielden we een gezellige picknick onder een grote boom op het schoolterrein.
Vandaag kunnen we niets meer doen, want al het materiaal dat we nodig hebben, staat achter slot en grendel en sleutelman is er dus niet.

De rest van de dag bestond uit eten maken en examens afwerken en printen. Want de leerkrachten vinden het hier heel normaal dat als ze vandaag een examen komen brengen, dat dat dan morgen of overmorgen op hun bureau klaar ligt.

Malaweetje: Wist je dat ze een barbecue hier een ‘braai’ noemen?


Woensdag 13 maart

Vandaag hadden de drie lagere school studenten toezicht in hun eigen klas. De reacties achteraf waren allemaal ongeveer hetzelfde. Spieken, spieken en nog eens spieken. Het ging van kwaad naar erger hoe langer het examen duurde. En het was niet eens subtiel proberen te spieken. Plots begonnen leerlingen tegen elkaar te praten in het Tumbuka, waardoor wij er dus niets van verstonden, papieren die werden doorgegeven of oefeningen die ze gewoon aan elkaar lieten zien, dingen op de handen schrijven en dan laten zien, enzovoort. Dit betekent ook echt gewoon dat de leerlingen het niet kunnen. Op een paar leerlingen na zijn de resultaten tot nu toe gewoon rampzalig. Maar ligt dat enkel aan de leerlingen? Of heeft de manier van onderwijs er ook iets mee te maken? Wij hebben onze twijfels over de manier van lesgeven.

Yoeri ging vanochtend op pad om een stuk van een vers geslacht varken uit te kiezen voor onze barbecue van vrijdagavond. Hij kwam terug met een stuk varken, een stuk geit en een aantal vissen. Hij was trouwens getuige van de manier waarop ze de ingewanden hier uit het beest verwijderen. Het wordt vrijdag in ieder geval een feestmaal!
Op de middelbare school werd er vandaag niet veel gedaan. Ian moest toezicht houden, maar omdat er geen examens waren, kon hij dus geen toezicht houden. De man die de examens gisteren naar de drukkerij had gedaan, was spoorloos verdwenen en de examens waren dus niet in de school geraakt. Niemand weet waar die vent uithangt!Iets later vertrokken Lorenz, Yoeri, Linn en Lies naar de middelbare school. Omdat het nog steeds regende, besloten ze te voet te gaan en de shortcut te nemen. Dat was niet het beste plan van deze stage. Dat lekje water van 2 cm diep, dat maandag al tot een stroom was gepromoveerd, was ondertussen tot een woeste rivier geëvolueerd, waar super veel stroming op zat.

Lies waagde zich als eerste aan de oversteek, terwijl de rest zijn schoenen en andere kleding aan het opbergen was. Plots hoorden we een gil en weg was Lies. Gegrepen door de stroming, viel ze in het water en werd ze een klein stukje meegesleurd door het water. Nog voor iemand van ons kon reageren, stond er al een zwarte, super gespierde vent naast haar om haar aan de kant te trekken. Deze man hielp ons een weg zoeken om de rivier over te steken en veilig aan de overkant te geraken.

Allemaal kwamen we zeiknat aan op de middelbare school. Lies helemaal doorweekt, want zij had blijkbaar afkoeling nodig in de vorm van een zwempartij in de rivier.

Op de middelbare school schuurden we vandaag 5 borden, waarna we deze een eerste laag verf gaven. Ian bleef ondertussen het beste van zichzelf geven door bed na bed weer functioneel te maken. De teller stond vandaag op 13.

Achteraf mochten we natuurlijk genieten van een welverdiend pintje in de bottle store!

Over donderdag valt niet veel anders te zeggen dan over de vorige dagen. Vandaag werd er terug geschilderd en gelast. Ian zorgde ondertussen voor een totaal van 36 bedden en de rest zorgde ervoor dat alle borden een tweede laag kregen op de randen en 4 borden werden volledig afgewerkt door ook al een tweede zwarte laag op het bord te zetten. Wat een mooie resultaten! Al zeggen we het zelf. We zijn wel eens benieuwd hoe lang ze de borden deze keer wat proper kunnen houden, maar de leerkrachten appreciëren wel wat we doen, dus ik vermoed dat een aantal er wel op zullen toezien dat het materiaal met respect wordt behandeld.
Voor we er aan begonnen
Na een eerste behandeling ziet het er zo uit

Donderdagavond gingen de heren nog eventjes iets drinken in de bottle store met onze goede vriend Kondowe, die hier elke dag aanwezig is. We kwamen veel te weten! Kondowe vertelde ons onder andere dat een dame van plezier hier al te verkrijgen is voor 500 Kwacha (wat gelijk staat aan €1). We hebben lang geprobeerd om onze man een les in levensvaardigheden te leren, maar we hadden het gevoel dat hij niet luisterde. Zijn uiteindelijke besluit was: “I am Ayesaiah, I know everything about the handworking.” En toen we vroegen of we zijn vrouw, kinderen en huis eens mochten zien, kregen we dit antwoord: “Nooo, you cannot give my wife the pregnance!” Waarbij hij dus duidelijk niet begreep waarover wij het hadden. Rare, maar leuke vent, die Kondowe!


Vrijdag 15 maart

Weer een doodgewone ochtend in Malawi. Deze keer moesten Yoeri, Linn, Lies en Lorenz toezicht gaan houden en mocht Ian iets later vertrekken. Op de lagere school aangekomen wou de directeur vandaag de rapporten van de leerlingen al hebben omdat de leerkrachten vandaag zouden beginnen met deze in te vullen. Helaas waren wij niet helemaal op de hoogte en stelde Lorenz voor om ze meteen te gaan printen. Geen toezicht voor Lorenz vandaag.

Toen hij terug op school kwam, ging hij eventjes kijken hoe het er bij Linn en Lies aan toeging en in beide klassen werden er vandaag papieren ingeleverd omdat er gespiekt werd. Derde dag op rij spieken door de vingers zien gaat er een beetje over en uiteindelijk zijn de resultaten toch even slecht. We zijn eens benieuwd naar hoe onze gegeven lessen het er vanaf gaan brengen.

Na nog eventjes hard werken op school besloten Ian en Yoeri naar Uliwa te fietsen om inkopen te gaan doen voor ons feest van vanavond. Deze avond is het de lang verwachten barbecue en we zijn allemaal heel enthousiast! Dit wordt een heerlijke avond!

Malaweetje: Wist je dat ons bedrijf aan uitbreiding heeft gedaan en nu 2 letters kan toevoegen? M.T.F.F Company, werd M.T.F.F.P.W Co! We voegden Painting en Welding toe aan onze multinational. Mzungu’s can do EVERYTHING!

The Malawian Way! Wat? De zekering springt?
Dan rammen we de draden toch gewoon in de kast!

Afsluiten doen we met deze laatste foto en een bedankje gericht aan al onze sponsors tot nu toe:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten