vrijdag 1 maart 2013

The Mzungu Teaching, Fishing and Farming Company

Hier zijn we weer!

Chisulo 23 Feburuwari
Zaterdag was het eindelijk de grote competitie. In afwachting van de wedstrijden werd er niet zo veel gedaan. Enkel Ian was in vorm en ging vroeg op pad met één van de leerkrachten van de lagere school. Ze gingen samen vissen. Aangezien onze poging de eerste keer redelijk mislukt was, en die leerkracht ons geholpen heeft bij het maken van nieuwe en betere vislijnen, kon Ian al bijna niet anders dan hem bij het vissen te vergezellen.

 Dat vissen bleek achteraf niet zo’n groot succes, ze kwamen terug met enkele kleine visjes, die Ian terug wou gooien, maar Hastings (de leerkracht) ging ze opeten. Ga u gang, Hastings!
Eenmaal terug reden Ian en Yoeri naar Uliwa om nog wat inkopen te doen. Eventjes inkopen doen bleek een trip van zo’n 3 à 4 uur te worden, omdat ze de directeur van de ‘Open School’ tegenkwamen. (Dat zijn de lessen voor leerlingen die niet genoeg punten halen) Deze man was klaarblijkelijk in een alcoholische roes en nodigde de vrienden uit op een drankje. Ze kwamen wel ’t één en ’t ander te weten na een babbeltje. Blijkbaar functioneren sommige leerkrachten niet zonder alcohol en de nieuwe directeur is een hele verbetering aangezien de vorige met studenten naar bed ging. Welcome in the warm heart of Africa! Waar alles kan gebeuren!

Tijd voor de competitie dan! Voor die begon, waren we al meer dan een uur verder. Het begin was gepland om 14u, maar om 14.30u kregen de leerkrachten van de tegenstanders nog eten voorgeschoteld. Dus iets na 15u kon de eerste wedstrijd van start gaan. We begonnen met netbal. Eerst 10 minuten de tweede ploeg, die verloor van de andere school, helaas, maar nog 3 andere matchen om de schooleer te redden. De volgende 20 minuten waren voor ons Linn. Schitteren deed ze en samen met haar eerste team behaalde ze een welverdiende overwinning! 5-2 werd het in een spannende en geladen topper. Hard tegen onzacht.
Op naar het voetbal dan! Het tweede team knokte hard maar in deze wedstrijd (die 2 keer 15 minuten duurde) zagen de vele supporters geen doelpunten. A draw game! Na affluiten was het dan tijd voor het eerste team, waar Lorenz meespeelde. Deze wedstrijd duurde 2 keer 30 minuten en in de eerste helft kwamen we 1-0 voor. Met een speech tijdens de rust, probeerde Lorenz het team aan te sporen om deze voorsprong vast te houden. Ian’s reactie: “Johan Boskamp had het niet beter kunnen zeggen.” Jammer, maar helaas scoorde de bezoekers de gelijkmaker en werd er geen winnende goal meer  gemaakt. Also a draw game.

Leuke ervaringen vandaag en de sportieve kant van ons avontuur hebben we ook weer meegemaakt.


Sabata 24 Feburuwari

Het vervolg van ons visavontuur vandaag. Lorenz en Ian stonden vandaag om 6u op om, ook vandaag, samen met Hastings te gaan vissen. Later bleek dat Hastings niet weg kon omwille van een zieke leerling en dus gingen Ian en Lorenz zelf op stap. Na 40 minuten wandelen (Op z’n Afrikaans hé! Sommige kinderen wandelen zo lang naar school, wij doen dat voor ons plezier om te gaan vissen), vonden ze een geschikt plaatsje. Met geduld bereikten ze wat resultaat: 7 verschillende vissen, waarvan ze er 5 konden presenteren aan de rest. De andere 2 waren op magische wijze terug het water ingedoken, terwijl de haak uit de mond werd gehaald.

Ondertussen waren de anderen in de lodge weer druk bezig met voorbereidingen en didactische materialen voor de komende lesweek. Echte fantasten zijn wij!
Tijd voor stoofvlees! Want natuurlijk moeten we dit hemelse gerecht een aantal keer gegeten hebben. We hebben afgesproken dat we om de 2 weken stoofvlees gaan maken en eten. Deze avond dus weeral Belgische kost: Stoofvlees met friet. De frietjes worden hier gemaakt door aardappelen te snijden en deze dan te bakken in een pan met een laagje olie in.
Een primitievere manier van frituren, die ook wel een pak langer duurt. Maar het resultaat was er en het was lekker ook!

Verder bestond onze dag uit tekeningen, didactische materialen en voorbereidingen maken. Zo kunnen we de werkweek wederom mooi starten.


Mande 25 Feburuwari

Een nieuwe werkweek! Wij dus vol goede moed naar de scholen! Maar veel verbetering komt er niet echt. Wat we ook proberen, de leerlingen snappen echt niet wat we bedoelen. Als je een vraag stelt, moet je 10 minuten op het goede antwoord wachten als die vraag iets of wat inzichtelijk is. Na die 10 minuten mag je dan blij zijn dat je effectief het antwoord krijgt en je het uiteindelijk zelf niet moet geven. (Dat gebeurt eigenlijk in de meeste gevallen nog.)

Zowel op de lagere als op de middelbare school zijn de verhalen hetzelfde. Malawi en inzicht huppelen niet hand in hand door het land. Maar dat wisten we ondertussen al. En we proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden in het geven van onze lessen.

Yoeri had vandaag het fantastische idee om eens foto’s te trekken van hoe de wc’s en de douches er uit zien in de verblijven van de middelbare studenten. Deze leerlingen verblijven hier zo’n 10 tot 13 weken (afhankelijk van de lengte tussen de vakanties), dus je zou wel verwachten dat deze accomodaties in orde zijn. Bekijkt u zelf het resultaat van deze fotoshoot maar.
De douches zien er zo uit...

Professionele keuken, nietwaar?


Kleding wordt hier gewassen.

Nogal moeilijk om snel naar de wc te gaan he!

Dan maar een andere manier om naar de wc te gaan

Per 2 delen de leerlingen zo'n bed

In de lagere school mocht Lies vandaag ontdekken dat de leerlingen van het vijfde leerjaar de maaltafels niet eens kennen. Bij ons geraken ze het tweede leerjaar niet door als de maaltafels niet gekend zijn. Hier lezen ze de maaltafels gewoon af van hun boekje deze gevraagd worden (op elk schriftje zijn de maaltafels van 1 t.e.m. 12 opgelijst op de achterkant. Op naar een idee om daar verandering in te brengen.
Malaweetje: De Malawianen denken dat wij van kinds af aan chemicaliën in ons haar gegoten krijgen omdat we zo verschillende kleuren haren hebben. “Natuurlijk? No way!”


Chibiri 26 Feburuwari

Na de lesdag vandaag besloten Ian en Lorenz de handen uit de mouwen te steken. Ian had zich samen met Kondowe vorige week al bezig gehouden met de start van een groetentuin, maar deze moet uiteraard uitgebreid worden. De groenten moeten binnenkort ook verplant worden, dus aan de slag maar!
In de brandende zon gingen ze aan de slag. Een nieuwe multinational is geboren. M.T.F.F Company (Mzungu Teaching, Fishing and Farming Company). We gaan onze lokale vrienden Harriet en Kondowe hier rijk maken! Op naar een rijk en welvarend Malawi :D

Ook Yoeri houdt zich nuttig bezig in het bedrijf!

Een paar uren hakken, een zwemmeke doen in het meer, terug hakken, onkruid, wortels en gras verwijderen, opgeteld 10 blaren en een zere rug later, was het resultaat een mooie oppervlakte moestuin. Nu nog bedjes maken om de groeten te verplanten, dan deze groenten uiteraard nog verplanten en dan weten we of we goede tuinmannen zijn. Ongetwijfeld wordt dit positief bevestigd!
Veel van het resultaat zullen we niet meer zien, want de meeste groenten hebben een lange tijd nodig om uit te komen, maar we houden jullie op de hoogte.
Zo, na het lesgeven en het vissen, zijn we ook al boeren geworden. Mooi mooi!


Chitatu 27 Feburuwari

Woensdag alweer, wat vliegt de tijd hier toch!
Ook vandaag stond er niet zo veel op het programma. Na het lesgeven verzamelden we terug aan de logde waar we ons wederom bezig hielden met het maken van leuke materialen.
Vandaag hebben we niet veel te vertellen. Ian ontdekte wel een rariteit, daarvoor verwijzen we naar het onderstaande ‘Malaweetje’! Dat bewijst nog maar eens hoe een geweldige kennis de mensen hier hebben.

Malaweetje: Wist je dat Valencia in Ierland ligt?


Chinayi 28 Feburuwari

Vandaag beleefde Lorenz een topdag in zijn ‘stageklas’. Voor de eerste keer in 3 weken kreeg hij zijn leerlingen enthousiast. Een heel leuke ervaring. Als je eerst 3 weken een blik krijgt van de leerlingen waaruit je kan afleiden dat je als een idioot staat te vertellen, is het zeer leuk om de klas eens op stelten te zetten. De leerlingen waren met Lorenz aan het lachen, maar ook omgekeerd werd er met de leerlingen gelachen. Achteraf terug stilte eisen, omdat Lies een uitleg moest komen doen, ging perfect. Een geslaagde dag dus.

Het plan was dat Ian en Lorenz rond 10u (na het lesgeven) naar Karonga zouden trekken om nog wat inkopen te doen. Maar de lagere school besliste daar anders over. Lorenz, Linn en Lies werden samen met Walter aan de school verwacht in de namiddag voor een personeelsvergadering. Omdat ze vinden dat wij hier echt bij het schoolteam horen, werd onze aanwezigheid dus gewaardeerd.

Ian trok dus op z’n eentje naar Karonga om wat inkopen te gaan doen en om wat rond te neuzen voor materialen of spullen die we eventueel ook kunnen gebruiken. Ian wisselde ook nog eens geld tegen 503 Kwacha per Euro (Een mooie vooruitgang, want vorige keer hadden we 460 Kwacha voor 1 Euro. Weer een berg pokergeld mee naar de lodge dus, misschien moeten we deze keer eens echt poker spelen met grote inzetbedragen.

Yoeri werd deze namiddag ook nog op school verwacht voor de stemming van de verkiezing van de leerling verantwoordelijke. In 14 categorieën moest een head-boy en head-girl gekozen worden. Voorbeelden van categorieën zijn: verantwoordelijke voor de bibliotheek, het sanitair, …
Deze stemming werd zeer democratisch georganiseerd. Elke categorie kreeg 3 mogelijke winnaars, waarop alle leerlingen dan mochten stemmen. Dit nam wel een tijdje in beslag en nadien werd er nog een gesprek gevoerd met de leekrachten.

Vanavond is de elektriciteit weeral uitgevallen, waardoor het eten op zich liet wachten. Met grote honger zaten we allemaal te wachten toen we om half 9 nog steeds niet gegeten hadden. Het eten moet dan ook op prehistorische wijze met vuurtje stook worden klaargemaakt.

Malaweetje: Lorenz’ haar groeit als bananen!


Chinkondi 29 Feburuwari

De kapitein verlaat het schip! Walter verlaat vandaag de lodge. Hij vertrok om 6u deze ochtend naar Mzuzu, om daar nog een dag en nacht door te brengen. Morgen zal hij dan naar Lilongwe doortrekken om maandag het vliegtuig richting België te nemen.

De studenten besturen de boot vanaf nu. Maar eerst trekken we een weekendje weg. Zo dadelijk vertrekken we met Lorenz’ leerkracht naar Chitimba. We worden om 12u op school verwacht om samen met hem te vertrekken. We brengen vanavond de nacht door bij deze leerkracht en trekken morgen naar Livingstonia. Dat houdt een wandeling van ongeveer 4u heen in. Waarbij we 700 meter stijgen en er 20 haarspeldbochten op het programma staan. Livingstonia is een oud missionarisdorp. Een typisch Engels dorpje midden op een Afrikaanse berg. We zijn benieuwd! Zondagmiddag zijn we terug en in het volgende blogverhaal krijgen jullie een uitgebreid verslag over onze ervaringen.

Warme en zonnige groeten vanuit een af en toe stroomloos Malawi en nog enkele foto's die we jullie niet willen onthouden.

Een leerkracht die een Rock Werchter t-shirt draagt.
Niet alleen Tomorrowland gaat internationaal!

Onze goede vrienden Harriet en Kondowe als KHK-vertegenwoordigers

Kapitein Eénoog, tijdens de ontsteking

Pokergeld tot de tweede macht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten