vrijdag 8 maart 2013

Somewhere, Somehow, Something went terribly wrong!


Het is weeral weekend en dat betekent een nieuw verhaal voor jullie.


Dinsdag 5 maart

We zitten hier nu exact een maand. Al een maand! Het gaat hier zeer snel vooruit, de tijd staat niet stil, en hoe lang onze dagen ook zijn (ze beginnen namelijk om 5:30u), soms lijken ze nog veel te kort om alles gedaan te krijgen.

Gisteren was het feestdag in Malawi (Martrys Day, een herdenking voor de strijd tegen de onafhankelijkheid), dus vandaag hadden we onze eerste werkdag van de week. Eigenlijk valt hier niet zo veel over te vertellen. Het les geven gaat gewoon door. Het is deze week ‘Revision Week’ in de middelbare school. Alle leerstof die de leerlingen gezien hebben en die in het examen van volgende week voorkomt moet nog eens herhaald worden. Yoeri zag enkele wijzigingen in zijn planning en op het laatste moment moest hij een voorbereide les laten vallen en een andere maken, want daarover zou er nog wel leerstof op het examen komen.

Flexibiliteit is ook hier een meerwaarde in het beroep van leerkracht.

Linn en Lies werden vandaag gevraagd hun eigen examen op te stellen, omdat de leerkrachten het heel druk hebben. Lorenz’ examen is reeds afgewerkt door de leerkracht, maar hij gaat de 2 anderen helpen met het opstellen en nakijken van hun vragen.

Malaweetje: Toen Yoeri zijn leekracht vroeg of de Revision vandaag door hem of de leerkracht zelf gegeven werd, reageerde de leerkracht verbaasd. “Is het dan geschiedenis vandaag?”


Woensdag 6 maart

We worden hier echt geteisterd door elektriciteitspannes. Gisterenavond besloot de elektriciteit opnieuw uit te vallen, waardoor het deze nacht weer bloedheet was en we zonder ventilatie in de kamers zaten. Lastig, maar ach, het is nu zo en we overleven het wel.

Op de lagere school kregen ze vandaag toevallig en onverwachts te horen dat de examens maandag al beginnen. We hebben het werkje van examens digitaliseren al een weekje op ons genomen, maar nu stromen de examens echt binnen. Iedereen geeft hier nog wat examens af en deze moeten dan tegen maandag allemaal getypt en afgedrukt worden. Wat een hels werkje, want de helft van de handschriften is hier echt onleesbaar, waardoor elke zin 3 keer gelezen moet worden, voordat de juiste versie op de computer staat.

Vandaag stond er een speciale gebeurtenis op het programma. Linn was gisteren vals haar gaan kopen en vandaag werd dat ingevlochten. Harriet heeft hier blijkbaar een winkeltje en een kapperszaakje, waar ze enkel invlechtingen doet, dus Harriet kwam ook Linns haar invlechten. Was dat eventjes een werkje zeg! Haar invlechten gebeurt dus niet eventjes op een uurtje tijd. Na 6 à 7 uur vlechten was dit het resultaat!


Tijdens de middag raakte Yoeri zo gefrustreerd, dat hij in alles wat hier gebeurde wel iets slechts zag. Bovenop alle tegenslag besloot de broodrooster het nog op te geven, waardoor het middagmaal nog langer op zich laat wachten. “Alles gaat hier zo ongelofelijk traag! Snel een boterham eten duurt hier een eeuwigheid!”, was zowat de slagzin van deze middag. Heerlijk, dat Nederlandse accent dat minuut na minuut gefrustreerder raakt. Lorenz lag letterlijk tegen de grond van het lachen.
Verder bestond ook vandaag weer uit examens typen tegen de tijd. Want alles moet zo snel mogelijk af geraken.

Donderdag 7 maart

Tijdens de les vandaag had Yoeri de opgave om voor zijn 2 klassen tegelijk les te geven. Zo’n 100 studenten in 1 klaslokaal. Zie hier het resultaat! Op een gegeven moment moest Yoeri zelfs naar buiten lopen, om dan aan iemand een antwoord te gaan geven doorheen het raam, omdat hij door het klaslokaal niet tot bij de leerling geraakte. 

Omdat we het hier op het terras van de lodge zo bloedheet hadden en we het hier eventjes beu waren, besloten Linn, Lies, Lorenz en Yoeri een wandeling door het dorp te maken, op zoek naar Afrikaanse stof voor broeken of rokken, zo iets licht dat leuk rond je lichaam zit en een aandenken aan Afrika. Wij naar dat winkeltje, waar ze natuurlijk uitgerekend vandaag enkel lelijke stoffen hadden. Geen succesvolle zoektocht en met lege handen terug. Maar eigenlijk hadden we helemaal geen zin om weer terug aan de lodge te gaan zitten, waar voor de zoveelste keer de stroom weer eens tegen ons bleek te zijn. We konden hier dus ook weer niks doen, want de stroom deed het niet. Lorenz, Yoeri en Linn besloten om dan in het dorpje maar iets te gaan drinken.

Na een tijdje was ook Ian terug van school en die besloot ons te vergezellen. Tegen die tijd ging Linn Lies terug gezelschap houden. Ian heeft normaal gezien geen les op donderdag, maar een student zou computerles bij hem komen volgen omdat zijn vader een computer had gekocht, maar niet wist hoe deze te gebruiken. Inderdaad, ZOU, want de student kwam natuurlijk niet opdagen. Zo zijn we het hier al gewoon.
Na een tijdje vergezelde de directeur van de middelbare school ons op het ‘terras’ en zo werd er nog wat over het geloof en de school gebabbeld. Deze man is de eerste die begrijpt dat wij niet meer in God geloven omdat de wetenschap alles bewijst. De rest van Malawi lacht ons uit omdat wij niet meer in God geloven. Achja, zij moeten het weten!

Terug naar de lodge om ons avondmaal te verorberen. Dat avondmaal bestond uit nsima met vis en een goed sausje gemaakt door de dames. Onze zwarte vriend Kondowe vond toch dat er iets niet klopte. “Somewhere, somehow, something went wrong!” Waarna  hij besloot om toch niet van de maaltijd te proeven. (Al zei hij wel dat het correct was klaargemaakt)


Vrijdag 8 maart

Ik denk dat we een beetje in herhaling vallen met het volgende te vertellen. Hoe dan ook doen we het toch: Vannacht viel de elektriciteit uit. Om gek van te worden. Voor school werken kan niet, eten maken kan niet, het licht kan niet worden aangestoken, …

Je kunt gewoonweg niets doen. Yoeri en Lorenz hebben de halve nacht wakker gelegen van de hitte, omdat de ventilator het dus ook niet doet zonder elektriciteit.

Blijkbaar is de transformator in het dorp ontploft, waardoor er brand is ontstaan en de kabels hier vlakbij zijn doorgebrand en naar beneden zijn gekomen. Er wordt nu nog steeds aan gewerkt en aangezien ze er al lampen hebben bijgehaald, vermoeden we dat het nachtwerk wordt en we dus voor morgenochtend al zeker geen elektriciteit hebben. Joepie, koken op een minibarbecue vanavond. Mooi en gezellig het weekend inzetten noemen ze dat.

Yoeri en Ian hadden deze namiddag een afscheid op school omdat ze de allerlaatste les hebben gegeven vandaag. Tijdens Ians laatste les deelden de heren balpennen met tape en koekjes uit voor elke leerling om hen te bedanken voor hun stage. Waarom tape? Omdat de leerlingen hun boeken of pennen maken met tape. Ze halen zelfs prenten van de muren om met die tape een boek te plakken.


Vanavond zijn we uitgenodigd om iets te komen drinken in ‘the bottle store’ hier in het dorp. Een winkeltje waar je drank kunt kopen en waar je met behulp van een lege bak je eigen terras kan bouwen. Maar we hebben net vernomen dat alle drank daar warm is, vanwege de elekriciteitspanne, dus we blijven hier maar zitten vanavond.

Vanaf volgende week zijn het examens en we zijn heel benieuwd over de resultaten. Volgens Ian zijn de examens van Form 1 (alleszins het aardrijkskunde examen) peanuts. In de lagere school ligt het niveau ook niet zo hoog, maar denken we dat sommige leerlingen enorm gaan falen omdat tijdens de herhalingsoefeningen heel veel foute antwoorden gegeven werden.


We lanceren hier ook nog eventjes een warme oproep:

Vrienden! Bekijk de volgende foto!

Voor diegenen die het handschrift slecht kunnen lezen, hier de tekst:

Het klassieke krijtbord is het enige didactische middel dat op school gebruikt wordt. Jammer genoeg is ook dit in erg slechte staat. Met wat hulp van jullie (en moeite van ons), kunnen we deze borden herstellen. Ook zouden we dan ander didactisch materiaal en lesboeken voor de school kunnen kopen.

Heb je deze maand een klein bedrag over waarmee je de school wil steunen, neem dan contact met een van ons op zodat het bedrag overgeschreven kan worden. Elk bedrag is welkom en mag tot eind maart overgemaakt worden, zodat we nog tijd hebben om het te besteden.

Namens de hele school: alvast heel erg bedankt!

De school is ontzettend geholpen met elke steun! Een prachtige gelegenheid om late Nieuwjaar voornemens uit te voeren ;).


Lorenz, Yoeri, Ian, Linn & Lies

PS: We kopen de materialen allemaal zelf aan, zodat er zeker niets van het gesponsorde bedrag verloren gaat.

Malaweetje: Wist je dat een schoolboek maar €5 kost? Storten maar!


Alle leerkrachten op de lagere school

Klasfoto met juf Lies

Klasfoto met meester Lorenz

Hmmm, stoofvlees met frietjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten